Ny bensinkvalitet E10

Den 1 augusti 2021 införs E10 och blir därmed den nya standardbensinen på marknaden.

Reduktionsplikten för bensin höjs från 4,2 procent till sex procent den 1 augusti 2021. Då introduceras E10 på den svenska marknaden och blir därmed den nya standardbensinen. Med E10 ökas inblandningen av etanol i bensinen från upp till fem till upp till tio procent. Reduktionsplikten är ett viktigt styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser och nå Sveriges klimatmål. Den innebär att drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom inblandning av förnybara och fossilfria drivmedel. Reduktionsplikten gör det möjligt att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan.

Då det gäller våra båt/sjömackar så kommer vi att från den 1/8 enbart att leverera Bensin 98 till dessa, detsamma gäller för vissa av våra anläggningar i fjällvärlden. Separat lista på dessa anläggningar kommer att finnas på vår hemsida inom kort.

I länken nedan till transportstyrelsen kan du läsa mera om reduktionsplikten, där hittar du även länkar från Bil Sweden och Drivkraft Sverige med ytterligare information.

https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Miljo/Klimat/E10/